· 

Werkvorm 1-2-4-ALL

5-vwo-er: “Mam, wil je even meedenken? Er klopt iets nog niet in mijn presentatie.”

Ik: “Tuurlijk!”

 

Voor het vak levensbeschouwing moet onze dochter met een groepje een thema uitdiepen en daar de klas een lesuur lang in meenemen. Ze laat me zien hoe het programma er nu uit ziet: een mooi bedachte interactieve start met de hele klas, een (lang) blok uitleg van haar groepje en daarna nog discussie met de klas. 

 

Ik: “Wat klopt er nog niet?” (Ik had wel een idee 😉)

5-vwo-er: “Ik ben bang dat het zo niet gaat werken.”

Ik: “Waarom niet?”

5-vwo-er: “Nou, het is een beetje een “verplicht onderwerp” en als onze docent altijd zo lang uitlegt, wordt het saai. Dat is bij ons dan toch ook? Hoe krijgen we de klas dan nog zo ver dat ze nog met ons willen discussiëren? Iedereen is dan toch al lang in slaap gevallen!” 

Ik: “Dus wat zou je willen?”

5-vwo-er: “Dat iedereen meedoet en het leuk vindt.”

Ik: “Wat denk je dat er dan anders moet?”

5-vwo-er: “Niet zo lang uitleggen misschien? Of moeten we wat meer afwisselen?”

 

Heerlijk dit! En zo namen we samen haar programma nog eens door. De lange uitleg werd vervangen door een korte en ik introduceerde bij haar de werkvorm 1-2-4-all voor de discussie met de klas. De bron van deze werkvorm is Liberating Structures. De werkvormen van Liberating Structures zijn bedoeld om de wijsheid van (grote) groepen te benutten voor het vraagstuk dat op tafel ligt. De werkvormen zijn eenvoudig en kunnen ‘aan elkaar geplakt worden’ om de uitkomsten van het gesprek steeds een stap verder te brengen. En met de werkvorm 1-2-4-all is werkelijk iedereen actief in de groep, luisteren deelnemers naar elkaar en komt de groep samen tot ideeën. Dat was precies wat ze bedoelde! 

1-2-4-ALL (Liberating Structures)

 Hoe ziet 1-2-4-ALL er dan uit? 

 

Stap 1: (1 minuut): Nodig iedereen uit pen en papier erbij te pakken en hun eerste ideeën rondom het vraagstuk voor zichzelf te noteren. 

Stap 2: (2 minuten): Laat de groep tweetallen vormen en laat hen hun antwoorden uitwisselen en verrijken. 

Stap 3: (4 minuten): Laat de duo’s een ander duo opzoeken. Vraag ze op zoek te gaan naar raakvlakken en patronen in hun antwoorden. 

Stap 5: (5 minuten): Benader de groep weer als geheel en vraag van elk viertal iemand om de belangrijkste constateringen te delen. 

 

Dit paste perfect bij haar levensbeschouwing-les. Met het inbouwen van deze werkvorm kwam er een mooie afwisseling tussen zenden en interactie, dacht ze dat de klas het zeker niet saai (en heel misschien wel leuk) zou vinden en wist ze in ieder geval zeker dat niemand in slaap zou vallen. 

Ik help organisaties en professionals om plannen van papier naar praktijk te brengen, in co-creatie met degenen die geraakt worden. Zo bouwen we vanaf de start samen aan draagvlak en aan oplossingen en ideeën die echt werken. Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Laten we dat samen verkennen.