· 

Sociale filosofie in 5VWO

Onze 5 VWO-er zit tegenover me aan de keukentafel te leren voor haar proefwerk sociale filosofie. De laptop voor staat voor haar neus, met daarop een Miro-bord geopend. Ik hoor haar mompelen over de connectie tussen Hegel en Marx.

 

Ik heb de afgelopen tijd veel docenten mogen leren en laten ervaren hoe ze online whiteboards als MURAL en Miro kunnen inzetten in hun lessen. Met deze tools stimuleer je op een mooie manier interactie in de klas. Samen sparren over een vraagstuk, meningen ophalen, taken plannen, en soms ook gewoon even ontspannen samen met een energyzer of spel. Ieder vanaf zijn eigen device of groots afgebeeld op het digibord. 

 

Afgelopen weken zag ik van dichtbij nog een ander voordeel van de inzet van digitale whiteboards in het onderwijs. Ik deelde namelijk mijn Miro-account met de 5 VWO-er in huis. Bij het studeren voor de geschiedenistoets over het oude Japan gebruikte ze Miro voor het eerst om een samenvatting te maken. Met pijltjes legde ze verbanden tussen de ene gebeurtenis en de andere. Met kleuren duiden ze de verschillen aan. En dat alles op een tijdlijn om ook de gebeurtenissen in de juiste volgorde te kunnen onthouden. 

 

Het visueel werken, de gebeurtenissen en de verbanden letterlijk voor je zien en het heel bewust nadenken wáár je die nieuwe gebeurtenis op het bord plaatst heeft haar geholpen in de voorbereiding. Na vijfjes en krappe zesjes in het verleden behaalde ze deze keer voor het eerst een 8,4 voor haar proefwerk. 

 

Zo meteen vertrekt ze naar school voor haar proefwerk over sociale filosofie. Een taai hoofdstuk waarin 13 filosofen (ja, ik heb ze geteld) en hun denkwijzen uiteen zijn gezet. Pffff, ga er maar aan staan als 16-jarige. Maar ook deze keer heeft Miro haar geholpen bij de voorbereiding. Met heel andere gevoel dan de vorige keren gaat ze vandaag op pad. 

 

Een geweldige toepassing dus van een digitaal whiteboard in het onderwijs! Mocht je na het lezen van dit stukje nog iets op willen steken over sociale filosofie? Kijk dan even op haar Miro-bord. Dan ga ik nu even voor haar duimen.  🍀