· 

Event: Beter goed gejat dan slecht bedacht

Met heel veel plezier kijk ik terug op de eerste editie van "Beter goed gejat dan slecht bedacht". Bedoeld voor collega's van een grote zorgorganisatie om hen te laten kennis maken met de kracht van kennisdelen. 

 Ruim 100 deelnemers namen nieuwsgierig hun goodiebags in ontvangst en zochten een plekje. Met energieke werkvormen namen we hen mee in het programma. 

Het begon met een bol wol die letterlijk alle locaties verbond met elkaar. Complete chaos natuurlijk met al die draden, maar door de hilariteit kwam iedereen meteen los. 

Een van de aanwezigen vroeg tussen de bedrijven door wat we eigenlijk met die bollen wol gingen doen. Zij wilde er graag een kussentje van breien voor de bewoners van de verpleegafdeling waar zij werkte. Wat een mooi initiatief! Twee collega's hebben vervolgens met alle plezier de bollen weer opgerold. 

 

Bingo!

Door met de TEAM-Bingo. We werken niet voor niets binnen de ouderenzorg, hadden we bedacht. Dus gaan we bingo spelen. Maar niet gewoon met nummertjes. Nee, met stellingen. In de weken voorafgaand heb ik door de hele organisatie heen stellingen verzameld. Voorbeeldje: "Binnen ons team blijft feedback geven toch wel een dingetje." of "Wij hebben het voor elkaar gekregen dat alle familieleden actief betrokken zijn bij de afdeling". Ieder nummer vertegenwoordigde een stelling en iedere stelling nodigde natuurlijk uit tot een "O ja, leg eens uit" of "Hoe doen jullie dat dan?". Die interactie was natuurlijk het belangrijkste. En uiteraard hadden we prijzen voor de bingowinnaars. 

 

Na de bingo volgende een paar rondes speeddaten met vragen over de trotsmomenten en wensen van de deelnemers. Niet alleen deelde collega's hun ideeën met anderen, maar ze plakten ook hun ideeën op de Trotsmuur en de Wensmuur. Dat leverde een prachtig beeld op van waar deze mensen voor staan. 

Help elkaar een handje!

Na de pauze introduceerden we de werkvorm "Help elkaar een handje". In kleinere groepjes gingen deelnemers samen de diepte in. Op zoek naar wat ze elkaar te brengen hebben en wat er heel concreet te jatten viel bij elkaar. Al met al waren er meer dan 20 groepjes samen in gesprek en zij deelden na afloop de highlights van die tafel nog met elkaar. 

 

Wat een rijkdom aan kennis ging hier over de tafel! 

- Ervaringen met Lean-acties werden gedeeld.

- Mooie suggesties voor het afscheid van een overleden bewoner.

- Verschillende werkwijzen bij de organisatie van familieavonden.

- Tips en trucs voor registratie van gegevens. 

- De ervaringen met bepaalde communicatietrainingen. 

- Hele praktische zaken die het werk net even makkelijker maken. 

 

En zo nog veel meer. 

Durf te vragen!

Daarna met zijn allen #Durftevragen. Het idee: stel je vraag en je hebt hier meer dan 100 meedenkers om je heen. Iemand moet het antwoord weten! Hier zagen we dat een vraag stellen voor zo'n groot gezelschap voor sommigen toch best spannend is! Gelukkig hebben we een aantal vragenstellers goed kunnen helpen. 

 

Langzaamaan nadert dan het einde van de bijeenkomst.

 

We vragen de deelnemers een kaartje te schrijven naar hun eigen team met daarop het idee dat ze die dag gejat hadden. Die kaartjes hebben we verzameld, om daarmee een beeld te krijgen van waar de deelnemers in geïnteresseerd zijn. Het geeft de organisatie hele mooie input voor vervolgacties. Later in de week verstuurden we de kaartjes met de interne post naar de teams. 

Een paar dagen later kijken we ook de evaluatiekaartjes. We vroegen een tip, een top en een cijfer. Het voelt stiekem toch goed als er hoge cijfers gegeven worden voor de bijeenkomst. Bij de tops lezen we mooie berichten over de werkvormen en de energie die er hing. Prachtig! Met de tips hebben we ook goede input voor vervolgacties en hier en daar nog wat aanscherpingen van de werkvormen. 

 

Wat was het mooi om dit te kunnen organiseren. We hebben iets los gemaakt en dat was de bedoeling! Wordt vervolgd....

Nieuwsgierig? Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de dag.