· 

Kom maar op het idee! Over brainwriting.

Onlangs mocht ik voor netwerkorganisatie BNI De Linde in Oisterwijk een 4-minuten-training verzorgen. De bedoeling? In 4 minuten de andere ondernemers aan tafel iets uit je eigen vakgebied bijbrengen.

 

Jawel in 4 minuten… Focus dus.

 Ik ben als projectmanager altijd op zoek naar manieren op anderen te betrekken bij plannen en ideeën. Belangrijk als je wilt werken aan draagvlak en betrokkenheid. Iedere situatie en ieder project is anders en vraagt om een eigen aanpak.

 

Ik besloot de 30 personen voor me aan het werk te zetten met de brainstormmethode brainwriting. Een leuke manier om in korte tijd veel input van een grote groep rondom een bepaald thema op te halen. Bijvoorbeeld in de startfase van een project.

Hoe werkt brainwriting?

Je begint met een vraag/uitdaging/probleem. In dit geval voor deze groep een hele actuele. Zij zijn namelijk aan het onderzoeken wat er voor nodig is om de Ondernemersprijs Oisterwijk weer nieuw leven in te blazen. Een prachtige kans om de Oisterwijkse ondernemers in het zonnetje te zetten en als ondernemers met elkaar in contact te komen.

Mijn vraag was: De BNI heeft dit initiatief niet voor niets genomen. Wat moet het voor jullie netwerk opleveren? En wanneer kijk je dus terug op een succesvol evenement?

 

En dan?

Ieder krijgt 30 seconden om één succesfactor of idee te noteren op het aangeleverde vel papier.

 

Na 30 seconden schuift ieder zijn papier door naar de buurman of buurvrouw aan de rechterkant en kijkt wat de ander genoteerd heeft. Opnieuw krijgt iedereen 30 seconden om -hopelijk geïnspireerd door het antwoord van de buurman of buurvrouw- nog een volgende succesfactor te noteren.

 

En dat doe je nog een keer. Dit doorschuiven herhaal je tot je voldoende input hebt.

 

Overigens, als je langer dan vier minuten hebt, zou ik de deelnemers wat meer tijd geven dan die 30 seconden. ;-)

 

Daarna volgt het gesprek.

 

Want waarom heeft iemand een bepaald antwoord gegeven? Kan hij dat toelichten? Zijn er ideeën die eruit springen? Zitten er overeenkomsten in de antwoorden?

 

Kortom, de brainstorm levert gespreksstof op. 

 

Voor deze groep was het gespreksstof voor het projectteam dat de motor wordt achter de organisatie van de Ondernemersprijs Oisterwijk.

 

Een mooie klus, met een mooie start!

 

De voordelen nog eens op een rijtje:

  • Geschikt voor grote groepen
  • Snelle methode
  • Werkt kruisbestuiving van ideeën in de hand
  • Mooie basis voor het gesprek
  • Pen en papier is het enige wat je nodig hebt