· 

In gesprek over publieke waarde van de bibliotheek

Een middagje inspiratie is altijd fijn. Nog steeds komen wij met oud studiegenoten van TIAS jaarlijks bijeen om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Dit jaar was regio Tilburg weer aan de beurt voor de organisatie, dus mocht ik aan de bak. Toen we begin van het jaar met ons organisatieclubje bijeen kwamen was net de LocHal geopend. De plek waar vroeger locomotieven van de NS werden gerepareerd, is omgetoverd tot een prachtig pand waar sinds januari 2019 de bibliotheek huist. Als je in Tilburg bent, ga dan zeker even langs! 

 

Ik wist meteen dat we daar onze jaarlijkse reünie moesten houden. In onze opleiding MPM en MME startten wij destijds met een collegereeks rondom het thema publieke waarde. De eerste casus in onze opleiding ging over een bibliotheek die zichzelf de vraag stelde: “Waar zijn wij eigenlijk van?”. Ik denk dat het door die casus kwam dat ik de afgelopen jaren de ontwikkelingen van de bibliotheek in Tilburg op de voet gevolgd heb. Deze bibliotheek is namelijk de afgelopen jaren samen met allerlei betrokken partners op zoek geweest naar het antwoord op die vraag. 

Hoe mooi zou het zijn als wij meer over die zoektocht mochten leren? Dus stapte ik op de directeur af met de vraag of wij die middag zijn gast mochten zijn, maar ik had ook een aanbod. Met het nadenken over je publieke waarde ben je immers nooit klaar. En hoe zou de directeur het vinden om die middag gebruik te maken van onze denkkracht? 

 

En wat denk je? Wij waren van harte welkom! Zo beleefden wij afgelopen vrijdag een heerlijk inspirerende middag. Kruisbestuiving ten top! Onze gastheer en gastvrouw maakten dankbaar gebruik van de denkkracht van onze alumniclub en legden hun uitdagingen voor de komende tijd op tafel. Mooi dat wij met onze verschillende achtergronden en perspectieven daaraan een bijdrage konden leveren.