· 

Energie als motor voor je project

Herken je dat? Dat er zo veel projecten tegelijkertijd lopen binnen je organisatie? Of dat je nog zo veel ideeën en plannen hebt, maar niet weet waarmee te beginnen? En je wilt het natuurlijk leuk en werkbaar houden voor je collega’s. 

 

In deze blog laat ik je kennismaken met het energie & impact-kwadrant dat jou kan helpen met het prioriteren van ideeën of projecten. 

 

De kracht van visuele tools

Ik houd van visuele tools. Zo ook van dit kwadrant. Het leent zich ervoor om tijdens een brainstorm groot op te hangen en met post-its alle ideeën of projecten te categoriseren. Met als grote voordeel dat je het letterlijk voor je ziet. Je creëert overzicht en het geeft je ruimte om te kiezen. Bovendien kan iedereen meedoen met zo’n visuele werkvorm en dat is natuurlijk voorwaarde voor het draagvlak van je keuzes. 

 

X-as: mate van energie

De belangrijkste graadmeter is hier: hoe enthousiast worden mensen van dit idee of project? Gaan de ogen ervan glimmen of niet?

 

Y-as: mate van impact

Hoe groot is de impact van dit project of idee op het grote geheel? Als je projectactiviteiten wil prioriteren kijk je naar het projectdoel. Als je bezig bent met een verbeterproject binnen je organisatie, kijk je naar het verbeterdoel dat je gesteld hebt. Als je ideeën aan het genereren bent aan een maatschappelijke uitdaging neem je dat als uitgangspunt voor de beoordeling. 

 

De kwadranten

1. “Gevalletje laat maar”  

Dit is het makkelijkste kwadrant. Want niemand heeft er echt zin in en nu je het er eens goed over hebt, kom je erachter dat het ook niet echt veel bijdraagt. Verschillen van inzicht zullen er natuurlijk zijn. En dat is prima. Maar als je na een goed gesprek (zie ook hieronder) uitkomt in kwadrant 1, zou ik snel doorgaan naar een van de andere kwadranten. 

 

2. Redbull

Dit zijn de ideeën waar iedereen enthousiast van wordt, maar waarvan de impact relatief klein is. Laten zitten dan? Nee! Zeker niet! Energie moet je vangen en benutten. Mensen worden blij van projecten die lukken. Van succesjes die je kunt vieren! En soms kan zo’n project net het extra zetje geven om een lastig project te laten slagen. 

Natuurlijk moet je niet al je tijd aan deze ideeën besteden, maar ze slim en gedoseerd aanpakken. 

 

3. Smoothie

Hier zijn we naar op zoek. Mensen zien dit idee echt zitten en de impact ervan is groot. Dit zijn de ideeën om snel op te pakken. 

 

4. Sapkuurtje

Deze ideeën vergen meer werk, maar zijn hartstikke belangrijk. De impact ervan is immers groot, heb je geconstateerd. Maar hoe komt het dat mensen er niet zo enthousiast van worden? Dat moet je dus onderzoeken. Kost het veel tijd? Kost het veel geld? Gaat het banen kosten? Als je erachter kunt komen, waarom de energie voor deze ideeën laag is, kun je er wat aan doen. 

Dit zijn de projecten of ideeën waar soms een ‘redbull mooi een extra zetje in de goede richting kan geven. 

 

Van grijs gebied naar goed gesprek

Je zult merken dat achter ieder idee of project een hele wereld schuil gaat en dat het soms lastig is om het juiste kwadrant te kiezen. Want wiens energie benoem je hier? Er kan nog verschil zitten tussen medewerkers van verschillende afdelingen, of de directie. Of misschien wel bij je stakeholders? Het belangrijkste op dit moment is dat je het juiste gesprek met elkaar hierover voert, zodat elke volgende stap voor iedereen een logische stap is. 

Hetzelfde geldt voor de mate van impact. Dat kan per stakeholder verschillen. Benoem dit hier en weet van elkaar wat je belangrijk vindt. 

 

Hulp nodig bij je project?

Ik denk graag met je mee. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? 

Neem contact op! 

 

kirsten@iedereenaanboord.com

06-37738890

 


Energie & impact kwadrant downloaden?

Wil je het energie & impact kwadrant downloaden als infographic? Klik op de downloadknop: 

Download
Infographic: Energie als motor voor je projectaanpak
Energie als motor.pdf
Adobe Acrobat document 502.0 KB