· 

Geslaagde workshop Aan het roer?!

Wat een geslaagde dag was het vandaag. Een nieuwe workshop Aan het Roer?! Een workshop die deelnemers concrete tools in handen geeft om hun carrière een nieuwe wending te geven. Geen ellenlange loopbaantrajecten, maar een korte, enerverende en inspirerende sessie die je echt op weg helpt. 

Terugblik workshop 26-08-2016

De deelnemers van vandaag werken allemaal bij dezelfde organisatie en hebben onlangs te horen gekregen dat er een enorme reorganisatie aan komt. Sommigen van hen weten al dat er voor hen straks geen plek meer is. Anderen hebben wel een plekje, maar de boodschap en de onrust eromheen heeft al veel losgemaakt bij iedereen. 

 

We staan er even kort bij stil. Het is nodig om even van elkaar te weten wat hoe ieders situatie is. Best emotioneel. Mijn workshop komt als geroepen. Het Business Model You® is vaag bekend, maar nog niemand heeft er echt mee gewerkt. 

 

We beginnen met een korte introductie. Ik gebruik mijn eigen model ter illustratie. En daarna maken we samen als oefening het businessmodel van een bedrijf dat we allemaal kennen. We starten hierna gauw met de eerste stappen voor het persoonlijke model van alle deelnemers, uitgaande van de huidige situatie. 

Wat is jouw toegevoegde waarde?

De crux zit ‘m in het vertalen van “wat doe je” en “wie help je daarmee” in “welke waarde voeg je daarmee toe voor die ander?”. Dat laatste is echt een eye-opener en -zoals ik al vaker gemerkt heb-  best wel moeilijk. 

 

De waarde die jij toevoegt zit ‘m namelijk niet in alleen “wat doe je”. Maar “wie je bent en wat je belangrijk vindt” en “wat je meebrengt aan kennis, ervaring en eigenschappen” bepaalt namelijk voor een belangrijk deel welke waarde JIJ toevoegt en wat jou dus uniek maakt. 

 

Ook vandaag blijken de deelnemers zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, fantastische coaches te zijn voor elkaar. “Goh, zo had ik het nog nooit bekeken.” hoor ik voorbij komen. 

 

Omdat we de workshop deze keer in één dag doen, hebben de deelnemers vooraf een aantal oefeningen als huiswerk gekregen. Vol enthousiasme hebben ze zich daarop gestort. In tweetallen nemen ze samen de oefeningen door, zodat ze gaandeweg de rest van hun persoonlijke model vorm kunnen geven. 

 

Langzaam maar zeker zien we de eerste nieuwe toekomstpaden ontstaan. 

 

Lekker concreet!

Het leuke is als we dan gaan spelen met de modellen. Want wat als jij altijd binnen een corporate sector gewerkt hebt, en je hart eigenlijk ligt binnen maatschappelijk organisaties? Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar nieuwe ‘key partners’, ofwel een nieuw netwerk met mensen die jou helpen. 

En dat je moet leren uitleggen hoe jouw persoonlijke toegevoegde waarde voor die maatschappelijke organisaties van belang is.  

 

Het Business Model You® maakt dit heerlijk concreet. En daar houden de deelnemers wel van. Van een vaag gevoel dat het anders moet, iets concreets maken met heldere stappen. 

 

Na een positieve evaluatie sluiten we dag af. 

 

 

Deelnemers, bedankt voor jullie enthousiasme! Ik wens jullie veel succes!