· 

Keep them rolling!

Afgelopen dagen heb ik kennis gemaakt met een aantal bewoners van een woonzorgcentrum in de buurt. Ik mocht op onderzoek naar de interesse van bewoners in computers en andere technologie. 

Ik ben iemand die kansen ziet. Oude hobby’s nieuw leven inblazen met een beetje technologische hulp? Skypen met de kleinkinderen? Nieuwe werelden ontdekken op latere leeftijd? Maar hoe reageren mensen die andere (medische) zorgen aan hun hoofd hebben, of helemaal geen kennis en ervaring met computers?

 

Daar kom je maar op één manier achter. Geen grootschalig onderzoek, maar gewapend met een kopje thee en een luisterend oor de huiskamer in. 

 

Bewoners reageerden nieuwsgierig op dat nieuwe gezicht. Een gesprek was zo begonnen. Het woord computer is in slechts een paar gesprekken gevallen. Ik heb vele verhalen gehoord, maar ook met een mevrouw gewoon even samen in een boekje zitten bladeren. Zij wees de plaatjes aan.

 

 

Niet uitgaan van beperkingen, maar van mogelijkheden!

Een lastige doelgroep, als je computerverkoper zou zijn. Maar dat ben ik niet, dus wat mij betreft waren de een-op-een gesprekken de meest waardevolle opbrengst van deze twee ochtenden. 

Als kers op de taart meldde zich vanmorgen een bewoner die meteen heel enthousiast was. Hij had wel vaker met een computer gewerkt, maar door zijn gezondheid lukte het allemaal niet meer zo goed. Ondanks zijn beperkingen stond hij ervoor open om samen met mij te kijken wat er nog WEL kan.  

 

Dus volgende week gaan we samen op ontdekkingstocht. Deze man kan gepassioneerd vertellen over zijn hobby: militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Op zijn kamer een prachtige collectie miniaturen en zelf gemaakte voertuigen. Trots laat hij foto’s zien van zijn eigen opgeknapte militaire jeep waar hij veertig jaar in gereden heeft. Prachtig! Wat een handige man!  

 

Bijdrage aan positieve gezondheid

Thuis op de bank bekijk ik de website van de vereniging “Keep them Rolling”. Eén van de ingangen om de hobby van deze meneer via een schermpje weer wat dichterbij te brengen. 

 

Ook denk ik aan de definitie van positieve gezondheid van Machteld Huber. “Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.” Ik denk dat ik hier een van de aspecten van gezondheid te pakken heb. Mooi dat ik daaraan kan bijdragen. Keep Them Rolling krijgt dan een extra betekenis.