· 

Hoe Mega Mindy mijn aanrecht opruimt

Laatst wilde ik een nieuw canvas in de digitale samenwerktool Mural testen voor ik het bij een klant zou gebruiken. Staat alles op de juiste plek, is het logisch opgebouwd, verschuift er niets als ik er een groep mensen op los laat… Dat soort vragen. 

 

En dat testte ik met het leukste, beste en ook nog liefste team dat ik ken. Mijn eigen man en kinderen van 14 en 16 jaar. Stel je voor: zaterdagavond, een grote tafel, 3 laptops en 1 iPad, grote pot thee in het midden en 3 paar ogen die je nieuwsgierig vanachter hun apparaat aankijken. Nou mama, wat gaan we doen? 

 

Een werkvorm en digitale omgeving testen dus. De werkvorm: de Lightning Decision Jam waarmee je snel met een team rondom een thema mogelijke knelpunten aan het licht brengt, daarbij oplossingen bedenkt en prioriteert op potentieel effect en haalbaarheid én vertaalt in concrete acties en afspraken. En dat binnen een uur. 

 

Ons thema: “Hoe leven we prettig samen hier in huis?”. 

van probleem naar oplossing

Nu zijn ze hier in huis best wel te porren voor zo’n test en we hebben ontzettend gelachen! Blijkt ook wel als je kijkt met wat voor wereldproblemen wij te kampen hebben.

  • De 2 wc’s altijd bezet net als ik moet!
  • Iemand jat altijd mijn oortjes! Wie is dat? 
  • Wat op de trap ligt, moet mee naar boven, maar dat lijkt niemand te begrijpen! 
  • Iedereen roept altijd MAMA, in plaats van papa!
  • Het aanrecht is een vergaarbak van allerhande spullen en oogt dus altijd rommelig! 

Wij hebben het dus wel getroffen samen ;-)

 

Na de stemronde was het probleem ‘rommelig aanrecht’ het probleem dat we -vertaald in een uitdaging- gingen oplossen. Ieder kreeg 5 minuten de tijd om in stilte oplossingen te bedenken en op een post-it in het canvas te plakken. Halverwege gaf ik de tip om als je even niets meer kon bedenken, jezelf af te vragen hoe een superheld dit zou aanpakken.

 

Daarna volgende een opnieuw stemronde. De oplossingen met de meeste stemmen gingen we prioriteren op haalbaarheid en effect. En dan blijkt Mega Mindy ineens voor onze tieners een inspiratiebron. Dit lazen we als oplossing op een van de post-its:

“De snoepwinkel binnen racen om de transformator te pakken, vervolgens in de cabine gaan staan en Mega Mindy worden en dan alles wat nog op het aanrecht staat in een brownie veranderen die Hannah vervolgens op gaat eten. Dan is het weg.“

 

Tja, die oplossing blijkt -als je gaat prioriteren- toch niet zo makkelijk te realiseren. 😉

Helaas hebben we deze dus niet vertaald in een concrete actie. 

Heb jij ook zo'n tof team?

Al met al enorm veel lol gehad, bevestigd gekregen hoe goed we het hebben samen, mijn facilitating-skills in familieverband getraind (toch een vak apart met je eigen tieners) én ontdekt waar mijn canvas nog aangepast moest worden. Daar was het immers om te doen! 

 

Heb jij nog ook zo’n tof team waar zo’n werkvorm zou passen? Online of gewoon samen in 1 ruimte? Ik help je graag.