· 

Van inzicht naar actie met het Persoonlijk Impact Plan (PIP)

Daar waar organisaties vernieuwen, veranderen ook de rollen en taken van de medewerkers. Om medewerkers te helpen hier meer grip op te krijgen ontwikkelde ik een visuele tool, het Persoonlijk Impact Plan (PIP). Met het PIP verbind je de kennis, ervaring en ambities van de medewerker aan de ene kant met de ambities en ontwikkelingen van de organisatie aan de andere kant. Met de tool krijg je helder hoe je je nieuwe rol kan vormgeven en kan aansluiten bij die nieuwe ontwikkelingen. 

De bibliotheekmedewerker van morgen

Op 14 december gingen 12 bibliotheekmedewerkers met het PIP aan de slag als onderdeel van hun opleiding tot ‘Community Librarian’. Deze opleiding, een initiatief van Cubiss - in nauwe samenwerking met Avans+, heeft als doel de innovatieve kracht binnen de bibliotheek te versterken. Bibliotheken transformeren naar een brede maatschappelijke bibliotheek, waar niet het boek, maar het vraagstuk centraal staat. Dat vraagt om andere, nieuwe competenties van de bibliothecaris. Hij of zij moet kunnen informeren, maar vooral ook kunnen verbinden, om ontmoeting en debat mogelijk te maken.

 

Al tijdens de opleiding gaan de deelnemers aan de slag met het opzetten van een eigen community. In de afgelopen periode deden de deelnemers aan deze tweede lichting Community Librarians markt- en omgevingsonderzoek rondom hun thema én gingen ze aan de slag om te ontdekken wat die nieuwe vaardigheden van de bibliotheekmedewerker van de toekomst nu precies inhouden.

Van inzicht naar actie met het PIP

Stap 1 van de workshop ‘van inzicht naar actie met het PIP’ was het creëren van overzicht door alle kennis over zichzelf en hun publiek die ze in de afgelopen weken hadden opgedaan in het PIP te plotten. Dikke pakken papier kregen een vertaling op een A1-formaat plan. Heerlijk concreet en overzichtelijk.    

 

Stap 2 was het verbinden van de uitdagingen, ontwikkelingen en bijzonderheden van hun publiek en hun nieuwe rol als Community Librarian.

  • Wat is jouw unieke bijdrage aan het probleem of de uitdaging van jouw publiek?
  • Welke activiteiten passen daarbij? 
  • Hoe ga jij je publiek vinden en hoe gaan deze mensen jou vinden? 
  • Hoe neem je jouw publiek mee?

En om het inzicht echt om te zetten in actie stond de vraag centraal: ‘Wat ga je morgen (beter/anders/meer/minder) doen?’ 

geplaatst met toestemming van de deelnemer
geplaatst met toestemming van de deelnemer

Een deelnemer zei: ‘Doordat ik het nu letterlijk echt voor me zie, zie ik het verband tussen wie ik ben en wat ik belangrijk vind en hoe ik daarmee mijn publiek kan helpen.’ 

 

En dat is nou precies wat ik beoog met het Persoonlijk Impact Plan. Inzicht geven in de knoppen waaraan jij als professional kunt draaien in een veranderende wereld, zodat jij impact kunt maken.

Nieuwsgierig?

 Nieuwsgierig wat jij met het Persoonlijk Impact Plan kan? Neem eens een kijkje bij de workshops die ik aanbiedt, of neem contact met me op.