· 

Gedragsverandering: 7 ingrediënten voor succes

Vanmorgen kwam ik bij woonzorgcentrum Joannes Zwijsen, een locatie van De Wever in Tilburg, een mooi voorbeeld tegen van hoe je mensen in beweging brengt als je nieuw gedrag wilt stimuleren. Het onderwerp: handen wassen! Natuurlijk weet iedereen hoe belangrijk goede handhygiëne is in de zorg, maar doe je het ook altijd zoals het hoort?

Vandaag stond een medewerker voor de ingang van het restaurant collega’s op te wachten die even gingen pauzeren. Met behulp van plastic handschoenen en waterverf mocht iedere medewerker blind testen hoe goed hij zijn handen wast. Daarna volgde een prijsvraag met een aantal vragen over handhygiëne. De hoofdprijs? Een appeltaart voor je afdeling.  

 

Waarom vind ik dit een goed voorbeeld?

 

1. Ze liet haar collega’s iets DOEN.

Ik ben een groot voorstander van leren door doen. Je kunt mensen wel vragen of ze hun handen goed wassen, maar op deze manier zien ze zelf of ze het goed doen of niet.

 

2. Ze koos een natuurlijk moment en een goede plek om collega’s aan te spreken.

Pauzeren doe je toch en de meeste collega’s doen dat in het restaurant. Geen extra bijeenkomst dus na werktijd, maar aansluiten bij iets wat al bestaat.

 

3. Het was leuk!

Geen suffe uitleg, maar een leuke actie. En je kunt er zelfs een appeltaart mee winnen. Erg laagdrempelig en ook echt iedereen die naar het restaurant kwam deed mee.

 

4. Het was zichtbaar voor de hele organisatie

Ik was daar vanochtend als vrijwilliger en kwam met een bewoner naar het restaurant. Deze bewoner zag dus ook dat er daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan hygiëne en bewustwording. Hij was er vol lof over en ik weet zeker dat hij er over vertelt tegen andere bewoners en zijn vrouw.

 

5. De prijsvraag was gericht op bewustwording en kennisoverdracht.

De prijsvraag bestond uit 5 stellingen over handhygiëne die ‘waar’ of ‘niet waar’ waren. Ze deden dus een beroep op de kennis van de collega’s. Ik mocht als vrijwilliger ook meedoen en ben niet bekend met alle hygiëneregels. Bij de stelling waar ik over twijfelde kreeg ik hele heldere uitleg. En die uitleg kreeg ik overigens ook nog op een A4-tje mee.

 

6. De prijsvraag zette aan tot gesprek.

Bij aankomst mocht je de handen wassen en de prijsvraag kreeg je mee om in te vullen in je pauze. En wat doe je in de pauze? Praten met collega’s! En dus ook over dit onderwerp.

 

7. Degene die achter de tafel stond was een collega.

Men had ervoor kunnen kiezen om iemand van de ondersteunende dienst achter deze tafel te zetten, maar het was hun eigen collega die anderen aansprak over dit belangrijke onderwerp. Heel toegankelijk dus.

 

Allemaal ingrediënten dus die samen prikkelen en aanzetten tot actie. Wat mij betreft een prachtig voorbeeld dus!    


Nader kennismaken?

Bel me om te kijken wat ik voor jou en je organisatie kan betekenen! Als projectmanager, adviseur, verandercoach of gewoon diegene met die frisse blik die extra denk- en doekracht levert, net als jij die nodig hebt. 

 

Telefoon: 06 37738890

E-mail: kirsten@iedereenaanboord.com